Guide til annonceformater på sociale medier

Hvad er det bedste annonce-format på Facebook eller LinkedIn? I tvivl? Få gode råd til hvilke af de mange forskellige formater, der er bedst for dig.

Af

Simon Kragballe Rasmussen, inbound specialist

Skal det være tekst- eller billede-annoncer? Eller virker dine video’er endnu bedre. Vi guider dig igennem fordele og ulemper ved de mange forskellige SoMe-annoncer.

Billeder er gode, men virker videoer bedre for dig? Hvordan er det nu lige, det er med undertekster i video-annoncer? Og hvad med stories, lynoplevelser og indbakke-annoncer?

Vi har lavet en guide, som hjælper dig gennem annoncejunglen og besvarer de vigtigste spørgsmål. Så ved du fremover, hvordan dit indhold og dine produkter kan blive præsenteret på den bedste måde.

Vi tager fat i tre af de største platforme; Facebook, Instagram, LinkedIn og giver også lidt tips til Twitter.

Facebooks annonceformater

Facebook er den platform, der tilbyder flest annonceformater, og som omfatter alle aspekter af marketing-tragten.

Det omfatter: billede, diasshow, lynoplevelse, video, 360 video, 360 billede, karrussel, lead-annoncer, fanrekruttering, højreside-annoncer og annoncer med dynamisk annonceindhold.

Der er forskel på hvilke formater, der kan bruges på hvilke placeringer – hvor Facebook også tilbyder rigtig mange muligheder.

Billeder og video

En helt almindelig billede- eller video-annonce er, som vi kender dem fra organiske opslag, med en tekst øverst, det visuelle element i midten og et link i bunden.

Billede-annoncerne er gode til at skabe kendskab til brandet, hvor videoerne er gode til at engagere brugerne. En video- eller billedeannonce med link giver oftest de bedste vilkår for konverteringer.

Vores erfaring fortæller, at der generelt er større engagement med videoer i forhold til billeder. Et lille tip til at lykkes med videoer er at tekste videoerne, så brugere kan følge med, også når de ser videoen uden lyd.

Med Facebooks opdatering, som blev rullet 19. august 2019, bliver formatet for billeder og videoer nedskaleret fra 2:3 til 4:5 vertikal. Derudover piller opdateringen også ved preview-teksten, som nu bliver forkortet fra 7 linjer ned til 3 linjer for annoncer på mobilen. Det betyder, at du skal være endnu skarpere i din kommunikation for at fange modtagerens opmærksomhed.

Diasshow – video light

Hvis du ikke har videoer, så kan du lave et diasshow for at få lidt dynamik og bevægelse i dine annoncer.

Diasshow-funktionen gør det muligt at give billeder et mere levende udtryk ved at sætte dem ind i en af Facebooks egne standard diasshowskabeloner, eller ved at du laver en skabelon selv. Flere billeder kan tilføjes, samt musik og tekst for at give brugeren en mere engagerende oplevelse.

Dette format er godt til at sætte fokus på et enkelt produkt eller for at fortælle en historie med flere billeder i træk, og dermed efterligne videoformatet med en snert af stop motion effekt.

Lynoplevelse

En lynoplevelse er en interaktiv annonce, som giver modtageren mulighed for at interagere med dit indhold. Faktisk kan du med dette format bygge en lille mini-landingsside.

Lynoplevelsen er kun kompatibel med mobile enheder. Formatet giver plads til både billeder, videoer, karruseller og diasshows, og kan dermed bruges til at fortælle en historie om dit brand, produkt eller service.

Her er et eksempel på, hvordan en annonce for en lynoplevelse ser ud i feedet:

4-forside-460x726

Når lynoplevelsen åbnes kan den se således ud:

3-1-460x920

360 video

360 video og billeder er indhold, hvor billedet og videoen bevæger sig med skærmens bevægelser, eller ved hjælp af navigation med fingrene. Formaterne giver en større visuel oplevelse, men kræver samtidig flere produktionsressourcer.

Karrusel

En karrusel er en række af billeder (minimum 2 og maksimum 10), som modtageren kan swipe mellem. Hvert billede kan have sin egen overskrift og link, hvilket giver mulighed for at ramme modtageren med forskellige budskaber eller produkter, og dermed guide dem ud til relevante landingssider (og mindske afvisningprocenten).

Det er en god måde at lave en “pakke” af indhold, som din målgruppe kan navigere i. Formatet er rigtig godt til at skabe engagement og konverteringer.

Lead-annoncer

Lead-annoncer kan bruges til at indsamle oplysninger som f.eks. navne, mailadresser og telefonnumre. De bruges ofte til at få tilmeldinger til nyhedsbrev eller indhente pristilbud.

Informationerne indhentes ved hjælp af en formular, hvor brugere kan indtaste deres oplysninger. Hvis du ikke har en CRM-integration, som henter oplysningerne automatisk, er de også nemme at hente manuelt fra Facebook for derefter at bruge dem til det ønskede formål.

Lead-annoncerne kan hjælpe dig med at finde nye kunder til din virksomhed, lære mere om brugernes interesser gennem spørgsmål, få tilmeldinger til nyhedsbrev, deltagere til et program eller downloads af brochure, manualer mm.

Fanrekrutteringsannoncer

Denne type annoncer har til formål at indhente ”synes godt om” på en Facebook-side. Annoncerne kan indeholde en introducerende tekst og et billede, og i bunden er det muligt at klikke på “synes godt om”.

Facebook begrænser løbende den organiske rækkevidde, og derfor er fanrekrutteringsannoncerne ikke nødvendigvis værdiskabende. Efter vores erfaring er det ofte fornuftigt at bruge marketingbudgettet på at skabe forretning frem for at rekruttere fans, men hvis du f.eks. starter en helt ny side op, kan fanrekrutteringsannoncer i samspil med andre annoncer være et godt setup.

Højresideannoncer

Højresideannoncer er den type annoncer, som ligger i højre side af newsfeedet (surprise!). Annoncerne er begrænset til kun at indeholde billeder, og de vises kun ved besøg via computer.

Annoncerne har en tendens til at blive væk blandt det andet indhold, og vores erfaringer viser, at annoncerne sjældent er særligt effektive, afhængig af hvordan de benyttes og til hvilken målgruppe.

Dynamisk annonceindhold

Hvis du har store mængder af indhold, som du gerne vil afprøve i Facebook-annoncer i forskellige kombinationer, er annoncer med dynamisk annonceindhold det rigtige valg. Her tester Facebooks algoritmer dit indhold og finder, baseret på brugernes respons, ud af hvad der fungerer bedst.

Der uploades op til 10 billeder eller videoer, og op til 5 tekster, overskrifter, link beskrivelser og call to action knapper, som Facebook skifter imellem. Annoncerne bliver derefter sammensat af Facebooks algoritmer, og også optimeret herefter.

Katalog-annoncer

En katalog-annonce er en måde at annoncere f.eks. specifikke produkter. Her oprettes et katalog, som bliver tildelt et datafeed fra din webshop med landingssider for produkterne, beskrivelser, billeder, mm. Informationerne bruges til at generere annoncer, hvor enkelte produkter bliver fremhævet.

Denne type annonce er især fordelagtig at bruge som en retargeting-annonce, hvor brugere f.eks. kan få vist de produkter, de har lagt i kurv, men ikke købt. På denne måde når man brugerne med produkter, de har vist interesse for tidligere eller lignende produkter, hvilket ofte øger konverteringerne.

Annonceplaceringer

Annoncer på Facebook og Instagram kan placeres i nyhedsfeedet (på Facebook og Instagram), som højresideannoncer, på Marketplace-siden (Facebook), i video-feedet, i messenger indbakken og i stories (Facebook og Instagram). Derudover kan annoncerne også placeres i eksterne apps og websites ved hjælp af annoncenetværket Audience Network.

Annonceplaceringerne påvirker annonceformatet, og er dermed et ekstra element, der skal overvejes. For eksempel passer en videoannonce godt til nyhedsfeedet, video-feedet og i stories, alt imens karrusel-annoncer og lead-annoncer passer bedst til nyhedsfeedet alene. Gode formater til marketplace siden, messenger indbakke og messenger beskeder er f.eks. billedannoncer.

Instagrams annonceformater

Instagram tilbyder billede-annoncer, video-annoncer, karrusel-annoncer, lead-annoncer og annoncer i stories, som alle er meget ens med de formater, Facebook tilbyder. Derudover er det mulighed for at lave samlingsannoncer, hvor flere forskellige billeder kan tilføjes i en samling, og dermed fortælle en historie om dit brand eller dine produkter. Denne annonceform minder om Facebooks lynoplevelser.

Annoncerne på Instagram kan placeres i Instagram-feedet og mellem stories. Det er vigtigt at være opmærksom på, at formatet mellem de to placeringer er forskellige. For annoncer i feedet er formatet 1:1 eller 4:5, mens det for stories ligger på 9:16.

LinkedIns annonceformater

Linkedin tilbyder billede/link annoncer, videoannoncer, karrussel-annoncer, højreside-annoncer, follower annoncer og lead-annoncer, som alle minder om Facebooks annonceformater.

Derudover giver LinkedIn også mulighed for jobannoncer og messenger annoncer, hvor indholdet i høj grad tilpasses og personliggøres til den enkelte bruger.

Dynamiske spotlight annoncer er et nyere annonceformat, hvor annoncerne kommer til at ligge ude i højre side. Denne type annonce bliver også gjort personlig gennem den enkelte LinkedIn brugers profilbillede eller navn, og derefter til budskab.

Annoncer på LinkedIn kan placeres i newsfeedet, på højre side af feedet eller som beskeder, der sendes som InMails til brugerne, når de er aktive på LinkedIn. Har man sidstnævnte annonceformat i tankerne, skal man dog lige konsultere markedsføringsloven inden man trykker ‘send’.

LinkedIn giver dermed mulighed for i høj grad at levere indhold, som ikke nødvendigvis er afhængig af visuelle elementer, men i højere grad information via skrevne annoncer. Denne type annoncer passer godt til mediet, som er præget af at være et erhvervsorienteret socialt netværksmedie, som leverer kvalitetsindhold.

Twitters annonceformater

På Twitter er der mulighed for en række forskellige annonceformater. Både video- og billede-annoncer, som begge er meget lige med de muligheder de tre ovenstående medier tilbyder. Derudover inkluderer Twitter, ligesom LinkedIn, annoncer kun med tekst, og også en annonceform, som ikke er set andre steder, nemlig samtaleannoncer.

En samtale-annonce er, som også ligger i ordet, en annonce, som får brugerne i tale. Annoncens er udformet som et spørgsmål, hvor forskellige svarmuligheder er listet under. Denne form for annonce kan forstås som en mini-brugerundersøgelse, hvor afsender kan få svar på et hvilket som helst spørgsmål, og derigennem indhente værdifuld data.

Annonceplaceringer på Twitter er begrænset i forhold til de tre andre medier, da det begrænser sig til timeline og beskeder. Besked-annoncerne skal man dog, ligesom på LinkedIn, være varsom med at bruge, da de, afhængig af budskabet, kan være ulovlige.

Har du spørgsmål til annonceformater på Facebook, Instagram, LinkedIn eller Twitter, eller har du brug for hjælp til konkrete problemstillinger, så kontakt Simon Kragballe Rasmussen.

(Opdateret 15. april 2021)

Publiceret 19. marts 2021