WordPress 5.0 opdatering – en tidlig julegave

Gutenberg blocks er lige på trapperne

Kontakt

Mads Bjørn Eriksen, afdelingsleder, WordPress

WordPress planlægger i disse dage det længe ventede hop fra version 4.9 til 5.0 – en stor og meget spændende opdatering.

Som med alle andre store CMS opdateringer introduceres der ny funktionalitet, og denne gang er det intet mindre end en revolutionerende ny redigeringsoplevelse, vi kan se frem til. Gutenberg, som den nye redigeringsmotor hedder, kommer til at ændre måden, du arbejder med indhold på. I stedet for et stort tekstfelt, får du nu dit indhold delt ind i små byggeklodser, som alt efter indholdets type kan interagere med andet indhold, custom-designes og tilpasses med minimal indsats. Med andre ord sætter Gutenbergs blocks turbo på din arbejdsgang og frigør dig fra de klassiske fasttømrede layouts, du har været vant til.

Flere og bedre muligheder med Gutenberg blokke

Med blokkene kan du se frem til at kunne arbejde langt mere intelligent med dit indhold, end du har været vant til tidligere. Billeder er nu frigjort fra den klassiske højre-, venstre- eller center-placering, og indhold fra f.eks. din webshop kan nemt hentes ind på en hvilken som helst anden side, hvor det er relevant, eksempelvis når du vil vise de tre mest populære produkter eller varer, du kører en kampagne på. Blokkene giver dig altså som indholdsredaktør layout-muligheder ud over det sædvanlige.

Lyder vi begejstrede? Det er vi også – for vi har i længere tid arbejdet med den nye redigeringsmotor, og Gutenberg er allerede en fast del i alle nye WordPress websites, vi laver. Vi har også over længere tid selv arbejdet på en bunke nye Gutenberg blokke med lækre funktionaliteter – du kan se mange af dem på vores eget Gutenberg-powered website: mosaik.peytz.dk, hvor du også kan læse om den process, vi gennemgår, når vi bygger et nyt Gutenberg understøttet website.

Hvad betyder det for dit nuværende WordPress website?

Da WordPress arbejder hårdt på altid at være bagudkompatibel, kan det være, at denne store nyhed helt går din næse forbi. Det kommer nemlig helt an på dit tema (altså det design, din hjemmeside har) om Gutenberg kommer til at have en effekt på sitet. Som udgangspunkt kan du godt aktivere Gutenberg, som er intelligent nok til at omsætte dit nuværende indhold til de nye blokke. Men det anbefaler vi dog – som med al anden ny funktionalitet – ikke, at du bare gør på dit live site.

Risikoen er er nemlig, at dit nuværende indhold ændrer karakter, hvis du aktiverer og anvender Gutenberg på eksisterende indhold. Derfor er det vores anbefaling at forsøgssvist aktivere Gutenberg på et staging-miljø for at teste, hvorledes dit tema håndterer den nye redigeringsmulighed, for derefter at foretage nødvendige justeringer, inden du kaster dig ud i de nye muligheder.

Vil du vide mere?

Vil du høre mere om opdateringen, Gutenberg eller WordPress generelt, så tag fat i Mads Bjørn Eriksen fra WordPress afdelingen.

Claus_Sølvsteen

Claus SølvSteen
Partner

cs@peytz.dk
+45 7220 0101
+45 2222 9042

(Opdateret 10. maj 2022)

Publiceret 30. marts 2021