Skip to main content

Boligsiden

Nyt website til Danmarks mest besøgte boligportal

boligsiden

Boligsiden er ejet af ejendomsmæglerbranchen og repræsenterer samtlige ejendomsmæglere i Danmark. Boligsiden har gennem 25 år været Danmarks mest besøgte boligportal. En vigtig del af virksomhedens DNA er at arbejde effektivt inden for et begrænset budget for at sikre rimelige annoncepriser og skabe gennemsigtighed på boligmarkedet. Derudover leverer Boligsiden relevant information om ejendomsmæglerbranchen til pressen og Nationalbanken.

Udfordringen

Boligsiden stod over for en markant udfordring med en 20 år gammel monolit-systemplatform, som ikke længere kunne udvikles og skaleres. Dette i en branche præget af stadig stigende konkurrence, kompleksitet og et øget brugerbehov. Det var nødvendigt at udskifte hele platformen inden for en kort tidsramme og til et begrænset budget for at kunne fastholde markedslederskab. Projektet omfattede både webportal, søgemaskine, mobile apps, databasemodel, API ‘er, data warehouse, BI, mæglersystem, dataportal og en supportløsning.

 

Som en af de mest besøgte webportaler har Boligsiden mange request i sekundet. Det betyder, at skalering var et vigtigt forretningsmæssigt mål for den nye IT-platform. Et andet mål var at skabe en platform, der muliggjorde at komme hurtigt i markedet med nye features, samt at efterleve de øgede og skiftende krav til sikkerhed.

Løsningen

Boligsidens nye infrastruktur er bygget i Terraform, Infrastructure as Code, som sikrer hurtig Disaster Recovery. Det nye kernesystem er en event-driven arkitektur. Det betyder, at løsningen består af en række systemer, som ”lytter” efter bestemte events (fx oprettelse af en ny bolig og prisændringer). En realtime-opdatering er etableret til gavn for bruger- og forretningsbehov. Eksempelvis får brugerne en push-besked, så snart der kommer en ny sag, der matcher deres søgekriterier. 

 

En anden grundpille er en Service Oriented Arkitektur (SoA). Dette valg er foretaget for at skalere de forskellige services horisontalt samt opnå en agil tilgang, så forskellige teams kan arbejde på forskellige services samtidig. Der er desuden valgt en ikke-licensbaseret database-model for at kunne skalere uden meromkostninger. Derudover er der som kodebase valgt Golang for at sikre et tilgængeligt og nemt systemsprog, som er bagudkompatibelt, så det ikke skal omskrives ved nye releases. 

 

Frontend og mobile apps er baseret på samme realtime rest API, hvilket sikrer, at alt, der bliver udstillet, er ens - både internt og i forhold til eksterne samarbejdspartnere. Der benyttes React på både web (Next.js) og apps (React Native). Dette sikrer et mere effektivt og ensrettet arbejdsflow og ved at koble UX-værktøjet Figma direkte på StoryBook, er der opbygget automatiserede test af komponenter. Disse komponenter benyttes direkte i frontend og mobile apps og sørger for en hurtig og sikker time2market, hvor fokus på UX-brugeroplevelsen bevares gennem hele processen.

 

IT-platformen er cloudbaseret, hvor alle services er placeret i containers (Docker), som kan skaleres horisontalt efter behov. Skaleringen er endvidere automatiseret baseret på interne matrix’, fx trafik og CPU. Om dagen i perioder med spidsbelastning benyttes således omkring 150 containers, mens der efter kl. 24 kun benyttes få. 


Der er valgt OpenSearch som søgemaskine, der også har egen autoskalering. Dette sker ved at tilføje flere noder i clusteren ved øget belastning. Dette er implementeret for at sikre en omkostningseffektiv løsning fremfor en SaaS-løsning, der hurtigt ville blive omkostningstung grundet Boligsidens betydelige trafikload.

 

Sikkerheden spiller en større og større rolle for alle digitale virksomheder. Den cloudbaserede løsning kommer som standard med WAF-beskyttelse; men derudover har platformen også versionerede og compliant backups i forskellige regioner + disaster recovery.

 

Når nye features lægges i produktion, både i backend, frontend og mobile apps, benyttes DevOps med CI/CD for at køre fx Unit tests, Integration tests. Dette gør det muligt at lave daglige releases og i praksis arbejde ud fra et agilt mindset.

Resultater

Boligsiden har på 1 1/2 år udskiftet alle virksomhedens systemer og IT-komponenter og står i dag med en fremtidssikret, cost-effektiv og skalerbar platform. De konkrete resultater er skabt på baggrund af bedre skalering, performance og en serviceorienteret arkitektur, som muliggør en sikker og agil softwareudvikling. 

 

Implementering af nyt UI og designsystem på tværs af platforme har betydet en øget brugertilfredshed. Det kontinuerlige arbejde har medvirket til en løbende stigning i brugertilfredshed, og den seneste måling viste, en markant stigning i brugertilfredsheden på Boligsiden. 

 

Det nye systemdesign har muliggjort realtime-notifikationer, og der sendes idag en markant større mængde notifikationer ud i døgnet end før systemskiftet. Desuden gav systemdesignet mulighed for hurtigt at udvikle et nyt ecommerce-modul med feedbaserede bannere og annoncer til fx Facebook.

En strategisk tilgang til det nye systemdesign har således spillet en nøglerolle for Boligsiden og har påvirket både effektivitet, indtjening og brugertilfredshed positivt. Samtidig er virksomheden nu i stand til at komme hurtigt i markedet med nye tiltag og har løftet sikkerheden væsentligt for at kunne modstå de stigende cybertrusler.


Boligsidens transformation er sket i samarbejde mellem Boligsidens tekniske afdeling, dygtige Freelancere og Peytz. Idag håndteres videreudviklingen og driften ligeledes af et team bestående af freelancere, inhouse ressourcer hos Boligsiden og et tæt samarbejde med Peytz.