Skip to main content

Open source vs Closed source

Du er måske stødt på begreberne open source og closed source CMS, men hvad adskiller egentlig de to? Vi har samlet et overblik over forskellen på open source og closed source her.

Kontakt

Lars Hornbeck, Direktør Technology

 

Hvad er open source?

Hovedparten af open source CMS’er er gratis, men der findes enkelte undtagelser. Open source software vedligeholdes af et fællesskab af udviklere, der sammen bidrager til at udvikle og optimere CMS'et som et fælles projekt. Alle kan bidrage til udviklingen og dermed redigere og ændre i kildekoden. Ingen kan gøre krav på ejerskabet over programmet, og alle kan frit anvende det.

Hvad er closed source?

I et closed source CMS er kildekoden lukket, hvilket betyder at ingen (ud over leverandørens udviklere) har adgang til kildekoden. I hovedreglen koster alle closed source CMS penge, og kræver betalt vedligeholdelse. Den største forskel på open source og closed source CMS’er er åbenlyst prisen—det ene er gratis, det andet koster penge. Men det betyder ikke nødvendigvis at closed source er dyrere end open source, da der følger andre omkostninger med udvikling og vedligehold af et website udviklet med open source

Skal du vælge open source eller closed source?

Det er svært at besvare det spørgsmål entydigt, da det afhænger af mange faktorer, f.eks. din virksomheds interne tekniske ekspertise, support ønsker og -behov, krav til brugervenlighed og øvrige forretningsmæssige behov. Uanset hvilken løsning du vælger, bør du under alle omstændigheder gå efter et CMS, der både er fleksibelt og enkelt, da disse faktorer giver fordele for dig, din virksomhed og dine brugere.

Vil du vide mere?

Publiceret 22. februar 2023