Skip to main content

Sådan forbedrer du din digitale tilgængelighed

Vidste du, at omkring 20% af Danmarks befolkning lever med et handicap?

Når vi taler om webtilgængelighed er det derfor ikke kun for at tage hensyn til en mindre gruppe, og det er ikke blot et hensyn - det er faktisk et lovkrav at være tilgængelig, pt. gælder loven alle offentlige digitale løsninger, men fra sommeren 2025 skal den private sektor og udvalgte brancher også leve op til denne lov.

Derfor har digital tilgængelighed faktisk en betydning for rigtig mange mennesker.  I dette blogindlæg vil vi fortælle dig, hvad digital tilgængelighed er, hvorfor det er vigtigt, og hvilke værktøjer, du skal bruge for at komme i gang med digital tilgængelighed.

Hvad er digital tilgængelighed?

Digital tilgængelighed betyder, at al din digitale løsning kan anvendes af alle. Det omfatter din hjemmeside og dine apps, PDF'er, billeder, infografik, formularer og videoer. Det lyder måske logisk, men bare fordi digitale aktiver fungerer for dig, betyder det ikke, at de er brugbare for alle. Har du for eksempel også tænkt på folk, der er blinde, døve, har ringe læsefærdigheder eller har nedsat motorisk funktionalitet? For folk med nedsat hørelse, er det svært at forstå en video fuldt ud uden undertekster, og folk med nedsat syn kan måske ikke skelne visse farver på dit website fra hinanden, hvilket får dem til at gå glip af vigtige oplysninger. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på digital tilgængelighed.

 

From compliance to inclusionDownload vores whitepaper:
Why digital accessibility matters

Digital tilgængelighed forbedrer ikke kun brugeroplevelsen for alle dine brugere, men styrker også dit brands omdømme.

I dette whitepaper får du praktiske tips og retningslinjer til at optimere og gøre dine digitale løsninger tilgængelige for alle brugere. 

Download whitepaperet her

 

 

Essentielt for nogle, godt for alle

Den vigtigste fordel ved digital tilgængelighed er, at den kommer alle i din målgruppe til gode. Digital tilgængelighed bidrager nemlig også til din placering i Google. Du kan tænke på Google som den vigtigste bruger med et handicap. Ved at gøre informationen på din digitale løsning tilgængelig, hjælper du også Google med at forstå den bedre og lede brugerne hen til den rigtige information.

Sådan kommer du i gang med digital tilgængelighed

For at forbedre den digitale tilgængelighed,kan du state med en tilgængelighedsundersøgelse, der kan identificere de forbedringer, du bør foretage på din digitale løsning. 

Når det gælder indhold, er der dog nogle centrale  punkter, som du bør tage højde for. Vi har samlet 4 praktiske tips nedenfor:

1. Brug den korrekte formatering til overskrifter

En god digital tekst starter med overskriften. Overskrifter giver struktur og sikrer, at vigtig information hurtigt kan findes. Det gælder også for blinde eller svagtseende, der bruger oplæsningsfunktionen. Korrekt brug af overskrifter giver dem et godt billede af sidens indhold. 

En almindelig fejl er, når overskrifter formateres med fede bogstaver, hvilket kun er en visuel ændring af teksten, mens hjemmesidens html-kode ikke identificerer teksten som en overskrift. Når du bruger overskrifter, skal du derfor altid bruge den korrekte rangordning (H1, H2, H3 osv.). Det er ikke et problem at springe et niveau over, hvis placeringen er korrekt. Google ser faktisk også på overskrifter og betragter en H1 som meget vigtigere end f.eks. en H4.

2. Skriv tydelige linktekster

Skriv linktekster, der tydeligt viser, hvor linket fører hen, også selvom man ikke læser teksten omkring det. Nogle besøgende bruger oplæsningssoftware eller stemmeaktiveret navigation. En linktekst som "klik her" eller "læs mere" er meningsløs. "Læs mere om digital tilgængelighed" er langt mere beskrivende.

3. Brug digitalt tilgængelige farver

Farvekontrast mellem teksten på dit website og baggrundsfarven forbedrer læsbarheden for alle besøgende. Men for nogle brugere er kontrasten ekstra vigtig, især for brugere med synshandicap. Er du i tvivl om farvekontrasten på din hjemmeside? Brug WCAG Colour contrast checker til at sikre, at farverne på dit website er synlig for alle.

4. Giv alle indholdsbilleder et tekstalternativ

Der findes to typer billeder: indholdsbilleder og dekorative billeder. Vil du formidle information med et billede? Så er det vigtigt at gøre billedet tilgængeligt for besøgende, der bruger læsesoftware eller anvender deres egen formatering f.eks. på grund af en motorisk funktionsnedsættelse. Du kan bl.a. gøre billeder tilgængelige ved at tilføje alt-tekst. I denne tekst beskriver du, hvad der kan ses på billedet. Hvis billedet ikke indeholder brugbar information, så er det bedre ikke at give et tekstalternativ.

Vil du vide mere?

For nogle brugere er digital tilgængelighed afgørende, men fordelene gælder for alle. Udfyld formulaern nedenfor, så kontakter vi dig og hjælper dig i gang med digital tilgængelighed.

 

Publiceret 30. oktober 2023