Skip to main content

Gutenberg-editoren til WordPress

- hvordan fungerer den og hvad kan den?

Kontakt

Mads Bjørn Teglgård, afdelingsleder, WordPress

Da version 5.0 af WordPress blev udgivet i 2019, blev den klassiske editor erstattet med en ny block-editor kaldet “Gutenberg”. Med denne editor blev det muligt at skabe content på en helt ny måde i WordPress. I dette blogindlæg vil vi vise hvordan Gutenberg editoren adskiller sig fra den klassiske editor, samt hvordan man kan kreere visuelt flotte websites uden at skulle være afhængig af en tredjeparts builder.

Lad os først kigge på forskellen mellem den klassiske editor og Gutenberg. De to editorer adskiller sig først og fremmest i deres format. Den klassiske og gamle version har et format, som er meget identisk med Microsoft Word. Hvorimod den nye editor med det nye format kaldet “blocks” er elementbaseret.

Blocks kan du tilføje til din side for at skabe content layouts. Man kan tilføje “blocks” som paragraffer, lister, billeder, video, lyd og meget mere. Der findes nemlig blocks til alle de sædvanlige content elementer, og hvis det ikke er tilstrækkeligt, så kan de udvikles. Og det er faktisk en af kernekompetencerne i WordPress-afdelingen hos Peytz. Ofte udvikler Peytz nemlig mellem 3 og 10 skræddersyede blocks, til de WordPress sites vi udarbejder for vores kunder. På den må kan vi tilpasse de enkelte løsninger til vores kunders specifikke krav og behov.

Hvordan er Gutenberg bedre end den klassiske editor?

Med Gutenberg-editoren kan du enkelt og nemt tilføje forskellige typer af content til dine forskellige sidetyper, om det så er forsiden, en almindelige tekstside eller en vigtig landingsside. Et simpelt eksempel er muligheden for at tilføje tabeller ganske enkelt, hvor du tidligere skulle have et separat tabelplugin.

Det er desuden muligt nemt at rykke elementer rundt og redigere dem som individuelle blocks, hvilket giver en enorm fleksibilitet og ikke låser redaktøren til specielle templates. En anden fordel ved Gutenberg editoren er, at den er nem at anvende, hvilket er attraktivt for alle de nye WordPress brugere, der først lige er introduceret til CMS’et.

Med Gutenberg editoren er det f.eks. muligt at:
- Organisere blocks i grupper og kolonner
- Gemme og genbruge blocks
- Trække og indsætte billeder direkte fra skrivebordet
- Tilføje button blocks

Herunder kan du nemt og hurtigt blive sat ind i hvordan Gutenberg virker. Denne video tutorial viser alt fra hvordan man tilføjer “blocks” og anvender dem til hvordan du gemmer og uploader i Gutenberg editorens indstillinger.

WordPress Gutenberg Tutorial: How to Easily Work With the Block Editor

Når Peytz arbejder med WordPress

WordPress har en virkelig velfungerende og meget brugervenlig backend. Langt de fleste web-redaktører har enten et forudindgående kendskab til WordPress eller oplever, at systemet er så intuitivt, at oplæring nærmest ikke er nødvendigt.

Når vi hos Peytz Technology arbejder med WordPress, er vores anbefalinger til kunderne baseret på de erfaringer, vi har fra lignende løsninger. Vi koder specialdesignede sites med fleksible elementer, der kan indsættes på de forskellige sider. På den måde imødekommer vi kundernes krav og ønsker også når det gælder backend. Som tidligere beskrevet udvider vi løsningerne, men altid ud fra WordPress standarder og ikke via en tredjeparts tema eller builder, da det introducerer unødig afhængighed og ligeledes potentielt kan åbne for sikkerhedshuller.

Brugervenlighed

Da Gutenberg-editoren er elementbaseret er den utrolig intuitiv at arbejde med. Når der skal indsættes nye elementer, dukker ‘mest anvendte’ eksempelvis op først. Og man har i backenden en klar ide om, hvordan elementet vil fremstå i frontenden.

Der er forskellige muligheder for at tilpasse sit interface som redaktør. Eksempelvis kan der arbejdes i full screen mode og/eller spotlight, så der ‘kun’ er fokus på det element, der arbejdes på.

Det er også muligt at begrænse rettighederne for nogle redaktører, så de ikke får alle elementer, og dermed opnå et simplere redaktørinterface. Det er i denne henseende også relevant at nævne, at en af hovedårsagerne til WordPress’ store udbredelse netop er den intuitive brugergrænseflade.

Vil du vide mere?

Vil du høre mere om opdateringen, Gutenberg eller om WordPress er rette løsning for dig, så tag fat i Mads Bjørn Teglgaard fra WordPress afdelingen.

Mads Bjørn Eriksen 460x329

Mads Bjørn Teglgård
Afdelingsleder WordPress

mbe@peytz.dk
+45 7220 0101
+45 2421 4711

Publiceret 22. februar 2023